Днес започна гласуването за парламентарните и президентските избори в Турция, предават турските

...
Днес започна гласуването за парламентарните и президентските избори в Турция, предават турските
Коментари Харесай

Започна гласуването на турските граждани в чужбина за изборите в Турция

Днес стартира гласуването за парламентарните и президентските избори в Турция, предават турските медии.

Изборите в Турция ще се състоят на 14 май.

Турските жители, вписани в изборните описи в чужбина, могат да гласоподават на граничните пунктове, измежду които Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово, Дерекьой/Малко Търново.

Гласуването в чужбина ще продължи до 9 май, а гласуването на граничните пунктове – до 14 май.

Очаква се към 3,41 млн. турски жители да гласоподават в чужбина, в това число близо 278 000 млади гласоподаватели , които гласоподават за първи път.

По данни на Висшата изборна комисия (ВИК) правото си на глас гласоподавателите ще могат да упражнят в общо 74 страни по света.

Освен това секции са разкрити за първи път в страни като Беларус, Бразилия, Естония, Мароко, Черна гора, Либия, Литва, Малайзия, Нигерия, Пакистан, Португалия, Словакия и Танзания.

В България са регистрирани 6391 турски гласоподаватели .
След привършване на гласуването в чужбина бюлетините ще бъдат докарани в Турция с дипломатически куриери. Урните ще бъдат отворени в 17:00 ч. след края на гласуването на 14 май в цяла Турция.

Най-голямата турска диаспора  живее в Германия – 1,5 милиона турски жители . В Германия са разкрити общо 26 изборни секции. На предходните избори в Турция Германия бе подложена на критика, че е блокирала предизборните манифестации на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, напомня проправителственият в. „ Сабах “.

Източник: news24sofia.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР